2015/02/02

Seitsemäs

Eräs asia, mikä on pistänyt silmääni muita toipumisaiheisia blogeja selatessani, on thinspiration-kuvien korvautuminen fitspirationilla. "Strong is the new sexy", "Skinny is not sexy. Health is". Juu. Sitten löysin tämän Kevin Mooren kirjoittaman artikkelin vastuuttomista fitspiration-kuvista, ja koin pienimuotoisen valaistumisen, jonka haluan jakaa teidän kanssanne.

En halua arvostella kenenkään tapaa yrittää parantua. En missään nimessä. Tiedän ja ymmärrän, että se motivaatio on huonoimpina päivinä kaivettava vaikka sitten kiven alta, ja tämä nykyinen fitness-buumi ainakin jossakin määrin kannustaa kohti terveempää kehonkuvaa. Mutta. Ja tässä tulee se iso mutta.

Pidän erittäin kyseenalaisena sitä, kuinka tervettä kehonkuvaa fitness edustaa nimenomaan syömishäiriöstä vasta toipuville. Jos kuvassa on laiha, pyykkilautavatsainen nainen ja tekstinä "Don't stop until you're proud", terve ihminen ehkä kokee sen tsemppinä lisätä pari ekstrapalaa porkkanaa lautaselle ja käväistä pienellä iltalenkillä. Sitten hän palaa kotiin, syö ehkä pullan ja menee nukkumaan. Syömismörköjä vastaan vielä taistelevilla tilanne saattaa kuitenkin olla hieman erilainen, ja äkkiä siinä lautasella ei enää olekaan muuta kuin ne pari (ekstra)palaa porkkanaa.

Tarkoituksenani ei ole lietsoa fitness-vihaa. En syytä bloggaajia, jotka levittävät tällaisia kuvia. Haluaisin vain muistuttaa, että fitnessin taustalla pyörii valtava bisnes, eikä bisnekselle ole loppujen lopuksi väliä, millä keinoin ja minkälaiset ihmiset saadaan koukutettua syömään niitä protskupatukoita. Toivon, että aivan kaikki me, joita syöminen syystä tai toisesta ahdistaa, emme ottaisi fitnessiä liian orjalliseksi ohjenuoraksi. Parannutaan ensin kokonaan, ja bodataan vasta sitten.

Mitä mieltä te lukijat olette? Voiko fitspiration häiritä parantumista, vai kirjoitanko nyt aivan aiheen vierestä?

4 kommenttia:

  1. ei kyllä ole hyvä tuo fitspiration... joskaan ei thinspirationkaan. tavallaan ajavat saman asian toipuvan elämässä, joten eiei.

    VastaaPoista
  2. Itse sairastuin fitnessinnostuksen takia ja oon suurimmaksi osaksi todella samaa mieltä kuin sääkin, hyvä teksti! :)

    VastaaPoista
  3. Olen ehdottomasti samaa mieltä. "Parannutaan ensin kokonaan, ja bodataan vasta sitten" on erittäin hyvin sanottu!

    Sairastin itse aikoinaan syömishäiriötä kuutisen vuotta ja sittemmin siirryin kehonrakennuksen pariin. Lajin harrastamisesta ei tulisi mitään, jos en olisi sinut itseni kanssa ja parantunut täysin. Itseäni ärsyttää aika paljonkin nämä fitspiration-kuvat; kuten hyvin kirjoititkin auki, moni vasta parantuva saattaa narahtaa niihin väärällä tavalla.

    Pidän blogistasi todella paljon, seuraavia kirjoituksia odotellessa! Kaunista kevään odotusta. :)

    VastaaPoista
  4. Kiitos hyvistä ja asiallisista näkemyksistä.^^ Pienissä määrinhän kauneusihanteen muuttuminen terveemmän näköiseksi on vaan hyvä, mutta esimerkiksi osassa tuon linkin takaa löytyvissä kuvissa olevat naiset ovat enemmän laihoja kuin lihaksikkaita. Tällaista ”fitspirationia” en nimenomaan ymmärrä – se kun tuntuu yhdistävän fitin automaattisesti laihuuteen.

    VastaaPoista